Skip to content

– Elefanter i sirkus en sikkerhetsrisiko

oktober 2, 2012

– En elefant i sirkus er uansett en vill elefant og er et sterkt dyr som kan reagere raskt og uforutsigelig. Nærkontakt med publikum frarådes på det sterkeste, spesielt når barn er til stede. Det er helt uansvarlig. Vi har nok eksempler på at noe plutselig kan gå galt, sier viseformann Olaf Töffels i European Elephant Group (EEG) til «Babas verden».

Norske sirkus gir hver sesong publikum anledning til å komme bak kulissene og hilse på elefanter i pauser eller etter en forestilling. NOAH tok i 2010 dette bildet av barn og foreldre som betalte 20 kroner og stod i kø hos Cirkus Merano. Treneren var til stede og passet på, men det var ingen beskyttelse mellom elefanten og publikum. Det var det heller ikke da Merano avsluttet årets sesong i Oslo den 16. september:

– Barn stod i kø med foreldre for å mate Baba. Hun stod i en liten «hage» i forbindelse med teltet. Barna nådde Baba til bukhøyde og det var bare en tynn sperreteip mellom dem og elefanten. Hun var rolig og spiste maten som hun fikk. Når gjestene var gått tilbake i manesjen, forsvant hun ut av vårt synsfelt og inn i teltet. Vi hørte mange piskerapp fra teltet og et par minutter senere så vi Baba sin trener gå fra teltet inn i manesjen med en kjempestor pisk i hånden. Alt skjedde så raskt at vi ikke rakk å ta bildet, forteller NOAH-aktivist Hanna Ôrn til «Babas verden».

– Slike situasjoner er å spille hasard med publikums sikkerhet. Baba ble som nesten hver sirkuselefant født vill. Hun mistet sin mor og ble oppfostret i et menneskedominert miljø som på ingen måte er passende for hennes art, sier Dr. Olaf Töffels i European Elephant Group:

– Nevrologisk forskning har funnet klare bevis for at tap av de viktigste sosiale partnerne som familiegruppe og særlig mor ofte fører til mentale sykdommer som post-traumatisk stressyndrom. Et slikt traumatisert dyr kan lide av plutselig tilbakefall til tidligere hendelser (flashbacks) og oppføre seg døsig eller aggressivt. Om en elefant vil angripe er helt uforutsigelig og angrep er ikke som man ofte tror begrenset til de som behandler elefanten eller gjorde den vondt i fortiden. Mange hendelser involverer tilfeldig besøkende. I 1968 grep en elefant i en dyrehage München en 3 år gammel jente og knuste henne, sier Töffels.

Dette er hunnelefanten Benjamin, som i mange år har reist med det tyske sirkus Luna. Benjamin slo i 2000 plutselig en mor og hennes seks år gamle sønn med snabelen. Sirkuset fortsatte likevel å tillate nærkontakt mellom publikum og elefanten og i 2010 gikk det galt igjen. Benjamin ble utleidd til et firma i Lautkirch, Tyskland som hadde fest for sine ansatte. Alle stilte opp sammen med elefanten for et utendørs gruppebilde.

Plutselig grep Benjamin med snabelen en 24 år gammel far som holdt sin 9 måneder gamle sønn på armen. De ble først presset mot et gjerde og så kastet fire meter gjennom luften. Faren kom på sykehus med alvorlige indre skader. Han måtte gjennom flere operasjoner og mistet en nyre. Sønnen kom fra ulykken med et lårbrudd og en traumatisk opplevelse. Faren beskyttet ham med armene og reddet ham fra større skader.

Hvorfor elefanten reagerte er uvisst. Den ble kanskje skremt av lyder fra trafikk eller trengselen av folk og elefantsnabelen er med sine 100.000 muskler lynrask i en slik situasjon. Ulykken skjedde på sekunder. Eller kanskje Benjamin fant ut at nok var nok. Elefanter er fredelige av vesen, men når den tid kommer at de føler at de må gjøre opp, kan de være svært farlige, sier Dame Daphne Sheldrick til «Babas verden».

– Hvis det var en sjanse for å ha total kontroll med disse gigantene, så ville ulykker ikke skje. Men de skjer og kan ikke unngås når elefanter holdes under fri kontakt uten beskyttelse mellom dem og publikum, sier Olaf Töffels. Det er registrert over 200 ulykker og mørketallene er mye høyere. Over 80 % av ulykken er forårsaket av hunnelefanter og yngre elefanter. Bildet over ble tatt da Cirkus Merano i mars 2011 besøkte Farsund. En åtte år gammel jente fikk møte elefanten Baba i teltet og gi henne mat.

– Dette er fra et sikkerhetssynspunkt helt uansvarlig. Det holder ikke å forsvare situasjonen med at elefanten er godlynnet. Alle elefanttrenere sier det. De hevder å ha full kontroll, men det er ikke mulig under fri kontakt. At det går bra så ofte, kan vi takke elefanten for. Ledningene på bildet som forhåpentlig fører strøm, gjør ingen nytte hvis uhellet er ute. Elefanter har brutt elektriske sperrer utallige ganger, sier Töffels.

European Elephant Group mener at publikum bør beskyttes inne i manesjen. – Dyrehager bygger barrierer rundt elefantenes innhegninger. De har gjerder eller vegger av betong eller stål. De er minimum 1.80 m høye for hunnelefanter og minimum 2.70 m for hannelefanter. I tillegg er det en sikkerhetsavstand på 2 meter for å unngå nærkontakt. I sirkusmanesjen er det som regel ingen beskyttelse. Bryter en elefant ut mot publikum, er det ingenting som stopper den, sier Olaf Töffels.

Tekst: Inge Sellevåg

Reklamer

From → About Baba

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: