Gå til innhold

– Et sivilisert land bør forby dette

september 17, 2012

«Det er ikke naturlig for en elefant å stå på en krakk eller gjøre andre unaturlige øvelser for å underholde mennesker. Det bør ikke være noe underholdende i å se en stakkars fanget skapning som er frarøvet familie og venner og som er blitt halvt gal ved å bli tvunget til å holde ut grusomhet og berøvelse. Vi vet nå så mye om dette intelligente dyr og at det har de samme følelser som mennesker. Jeg håper innstendig at alle siviliserte land forbyr elefanter i sirkus, sier Dame Daphne Sheldrick, verdens ledende autoritet på elefanter, til «Babas verden»

– Jeg har de siste 50 årene håndfostret over 174 elefanter som er blitt foreldreløse på grunn av jakten på det etterspurte elfenbenet i foreldrenes støttenner. To av kalvene hadde jeg fra den dagen de ble født og alle våre elefanter blir tilbakeført til elefantsamfunnet i Tsavo, Kenyas største nasjonalpark, der de naturlig hører hjemme. Tsavo har Kenyas største populasjon av elefanter (10.000), forteller Dame Daphne Sheldrick.

Hun er en høyt dekorert og leder idag en stiftelse som ble etablert til minne om ektemannen David Sheldrick og som driver et rehabiliteringssenter for foreldreløse elefanter i Kenya. – Siden elefanter har samme aldersutvikling som oss mennesker med nesten identisk forventet levealder og jeg har vært sammen med dem det meste av mine 78 år, kan jeg med rette gjøre krav på å kjenne dem intimt, sier «the Elephant Mother», som hun er kalt. Hun er for tiden aktuell med selvbiografien An African Love Story».

– Den stereotype atferden til elefanter i sirkus og dyrehager indikerer psykose.

«Babas verden» filmet den 42 år gamle indiske hunnelefanten Baba, som for tiden reiser i Norge med Cirkus Merano. Baba (bilde under) stod i sitt telt i Åsane, Bergen og viste tydelig såkalt stereotyp atferd – gjentatte, ensformige bevegelser med hode og kropp som uttrykker frustrasjon og hjelpeløshet. «Babas verden» sendte opptakene til Robert Branford, Sheldrick-stiftelsens direktør i Storbrittania. Han kalte videoene åpenbart opprørende og sendte dem til Dame Daphne for vurdering.

Dame Daphne Sheldrick har på grunn av sitt travle arbeid ikke tid til å gå inn på Baba-videoene konkret, men foretrekker å uttale seg generelt: – Den stereotype atferden til elefanter i sirkus indikerer psykose. Tilstanden skyldes de grusomme og unaturlige forholdene som elefantene lever under og er tegn på frustrasjon og psykisk lidelse.

Dame Daphne får mange forespørsler fra land der elefanter i sirkus debatteres. Hun vegrer seg mot å bli dradd inn i stadig nye nasjonale debatter, men føler sterkt med situasjonen til Baba og andre elefanter i norske sirkus: – Det jeg kan gjøre er å dele min kunnskap om elefanter. Jeg håper det bidrar til debatten i Norge.

Baba-videoene vurderes et annet sted i bloggen av Dr. Marion E. Garaï, en internasjonal ekspert på elefanter i fangenskap.

Elefanter har alle de gode egenskapene til mennesker og svært få av våre dårlige egenskaper, pleier Dame Daphne å si. Elefantene ligner oss på så mange måter at de med rette kan kalles «menneskedyr». Det kan også forklare hvorfor mennesker flest føler slik empati med elefanter, selv om de aldri har hatt nær kontakt med dem. Elefanter er omgitt av en usynlig aura som når dypt inn i menneskets sjel på en mystisk og mystifiserende måte, skriver Daphne Sheldrick i en artikkel om elefanters følelser.

Hver elefant er et unikt individ med sin egen personlighet. Kontrollerte vitenskapelige forsøk viser at elefanter gjenkjenner sitt eget speilbilde og har en form for selvbevissthet, og de har hele registeret av følelser og stemninger som mennesker har. Elefanter kan være lykkelige eller triste, misunnelige, sjalu og få fikse idéer som gjenspeiles i atferden. Elefantene og har som oss også en sterk familiefølelse, de sørger over sine døde, feller tårer, og kan utvikle depresjoner når de mister noen av sine kjære.

– Elefanter er på mange måter oss overlegne når det gjelder å vise omsorg og pleie andre.

Det som har imponert Dame Daphne mest i arbeidet med elefantene er deres enorme kapasitet for omsorg, deres uselviskhet og overbærenhet med andre, sier hun: – Elefanter er på mange måter oss overlegne når det gjelder å vise omsorg og pleie andre. Denne evnen har de til og med når de selv bare er for spedbarn å regne. Elefanters hjelpsomhet omfatter ikke bare deres egen art, men noen ganger også andre dyrearter.

Elefanter er ellers høyst intelligente, har en avansert kommunikasjon og en hukommelse som langt overgår menneskets minne. – At «en elefant aldri glemmer» er vitenskapelig bevist gjennom en studie av elefanthjernen. Andre studier indikerer at elefanter også kan tenke og resonnere, sier Dame Daphne. Hun opplevde selv et fantastisk eksempel på elefantes hukommelse:

– En tidligere foreldreløs elefant som ble oppfostret ved vårt rehabiliteringssenter, vendte som voksen frivillig tilbake til senteret. Elefanten gjenkjente straks en passer som den ikke hadde sett på 37 år og som tilfeldigvis var på besøk den dagen, forteller Dame Daphne. Hun har også hatt andre fantastiske opplevelser i sitt arbeid med elefantene:

– De kommer for å dele glede med sin tidligere menneskefamilie.

– Før foreldreløse elefanter som nå lever i det fri og har fått egne unger, tar ungene med tilbake til vårt senter. De kommer for å dele glede med sin tidligere menneskefamilie og har med seg ville elefantvenner. Vennene står bare og ser på når våre folk går inn i flokken og håndterer en nyfødt elefant mens den søker ly under morens buk. Det finnes ikke noen større utmerkelse fra en elefant til et menneske enn å bli vist slik tillit, sier Dame Daphne. For andre historier viser hun til seksjonen for foreldreløse og elefantpassernes dagbok på Sheldrick-stiftelsens nettsted.

– Elefanter er av natur snille og omsorgsfulle. De lever fredelig med alle andre skapninger som de deler rom med og som ikke truer dem eller deres barn. Men elefanter kan være farlige når den tid kommer at de føler at de må sette tingene på plass, sier Dame Daphne Sheldrick.

Den 39 år gamle afrikanske hunnelefanten Mila (bilde over) følte åpenbart at nok var nok. Hun tilbrakte over 30 år i sirkus, da med artistnavnet Jumbo, og ble i 2009 midlertidig overført til en dyrehage i Auckland, New Zealand etter en lang kampanje for å få henne satt fri. Mila viste utpreget stereotyp atferd og Dame Daphne så en video av henne. Hun slo skriftlig kategorisk fast at Mila led av psykose forårsaket av traume og stress.

Den 25. april 2012 inntraff tragedien. Mila hadde i årene siden frigivelsen vist stor fremgang i psyke og atferd. Hun ble på denne tiden trent til å gå inn i en container for å fraktes med båt til et hvilested for elefanter i California. En morgen angrep hun plutselig og drepte uforklarlig passeren Helen Schofield som hjalp henne til et nytt liv. Les mer om Mila her.

Hva som fikk Mila til å angripe den personen som bare ville henne vel, er en gåte. Men mye kan foregå i en elefants hode. Under psykoser er «flashbacks» til vonde opplevelser tidligere i livet ikke uvanlig. Det kan være minner fra barndommen da sirkuselefanter flest ble fanget og revet bort fra mor og familie, eller minner fra treningen til å bli sirkuselefant.

– Treningen av sirkuselefanter er ekstremt brutal og tar sikte på å bryte ned dyrets ånd, sier Dame Daphne Sheldrick. Bildet over er fra et amerikansk sirkus og viser hvordan en ung tvinges til å legge seg ned.

– Med elefanter høster man som man sår. Behandler man dem med kjærlig omsorg og godhet, så får man det samme tilbake. Men å behandle dem grusomt er en oppskrift på en katastrofe, sier Dame Daphne. Hun gleder seg over at Storbrittania har vedtatt en lov som forbyr elefanter i sirkus og håper at andre land vil følge etter:

– Det er ikke naturlig for en elefant å stå på en krakk eller gjøre andre unaturlige øvelser for den såkalte underholdning av mennesker. Det bør ikke være noe underholdende i å se en stakkars fanget skapning som er fratatt familie og venner og som er blitt halvt gal gjennom å holde ut grusomhet og berøvelse. Nå når vi vet så mye om dette intelligente dyret som har de samme følelser som vi mennesker, håper jeg at alle siviliserte land straks forbyr elefanter i sirkus», sier Dame Daphne.

Tekst: Inge Sellevåg

N.B. Artikkelteksten er beskyttet av opphavsretten slik den er regulert av Norsk Journalistlag. Deler av teksten kan siteres med «Babas verden» som oppgitt kilde, men hele artikkelen kan ikke gjengis uten opphavsmannens tillatelse.

Bloggurat

From → About Baba

2 kommentarer
  1. Marianne R. Berge permalink

    Pleace, let the wild animals stay wild, -and free!

  2. Linda permalink

    Dette er helt tragisk!!! At noen kan lære barna sine at det er morsomt og underholdene å se på dyreplageri er helt forkastelig!! Ved å gå på sirkus så støtter man en grusom dyreplageri,det er tortur for dyrene.. NEI TIL DYR I SIRKUS!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: