Skip to content

– Vi hjelper gjerne Baba

september 16, 2012

Hvis det er en sjanse for at Baba slipper fri fra sirkuslivet, hjelper den europeiske ekspertgruppen European Elephant Group (EEG) gjerne. – Hun er en asiatisk elefant og det kan da være vanskeligere å finne et hvilested. Vi arbeider mest med afrikanske elefanter. Men vi gjør vårt beste, sier Olaf Töffels, viseformann i EEG, til «Babas verden».

European Elephant Group som er basert i Tyskland, arbeider med å hjelpe elefanter fra sirkus og dyrehager til et nytt liv på et godkjent hvilested (sanctuary) for elefanter. Et slikt sted finnes ennå ikke i Europa, men er under planlegging i Sør-Frankrike i regi av den nyetablerte veldedige organisasjonen Elephant Haven. Lederen Leonie Vestering fulgte Baba mens hun i noen sesonger opptrådte i Nederland. – Baba ydmykes alvorlig både i og utenfor i manesjen og hennes historie er tragisk, sa hun tidligere til «Babas verden».

– Vi har erfart med tragisk utfall at hjelpen kan komme for seint, seier Olaf Töffels og forteller historien om den afrikanske hunnelefanten Mausi. EEG kjempet i åtte år for å få veterinærmyndighetene til å gripe inn. Mausis situasjon var i 2008 så kritisk at hun ikke lenger kunne opptre i manesjen. Hun led av alvorlig leddbetennelse og hadde en stiv fot. EEG prøvde å få henne overført til en dyrehage for et bedre liv der de siste årene, men myndighetene ville ikke konfiskere henne.

EEG fikk assistanse av Dr. Marion E. Garai, en av verdens fremste eksperter på elefanter i fangenskap. Hun leverte en vurdering av Mausi som bekreftet at hun var alvorlig syk. Hun viste også såkalt stereotyp atferd som uttrykker frustrasjon og hjelpeløshet. Garaï mener at Baba har en høy grad av samme atferd. Mausi på sin side døde før hun fikk hjelp og EEG la hele skylden på myndighetene. De støttet seg til en ekspert som mente at Mausi hadde det bedre i sirkusets pleie.

Da det ikke var noen vei utenom, prøvde sirkuset å få Mausi plassert i en dyrehage i Belgia. Hun var død i transportvognen da den kom fram etter en minst 120 timer lang reise. Hun døde den 17. januar 2012.

– Jeg kan ikke uttale meg om helsetilstanden til Baba, men de videoene som «Babas verden» har publisert forteller at hun i hvert fall åpenbart viser stereotyp atferd. Det er absolutt verdt å ha historien om Mausi i bakhodet og jeg går ut fra at norske veterinærmyndigheter kontrollerer Babas helse når hun besøker landet, sier Töffels. Marion E. Garaï som har vurdert videoer av Baba anbefalt av European Elephant Group, sier til «Babas verden» at hun ikke forbauses om Baba har leddbetennelse.

Les historien om Mausi.

Tekst : Inge Sellevåg

Bloggurat

Reklamer

From → About Baba

6 kommentarer
 1. Solfryd Eldorsen permalink

  Hei,dette så fryktelig ..hvilken rett har vi mennesker til å pine og nedverdige dyr på denne måten.
  Vi må prøve å sette en stopper for dette.. Først og fremst,skal vi starte en underskriftskampanje
  mot elefanter og ville dyr på sirkus???
  Sol

 2. Hanna permalink

  Hej. Jag heter Hanna och är sammen med en til sirkusansvarlig i NOAH. Vi har stått utanför sirkus Merano hver dag hele tiden de varit i Oslo og har filmet litt stereotyp atferd og idag hörde vi (tyvärr) treneren piske Baba etter att hun blivit matad av gester på sirkuset. Jeg er veldig intressert i att pröve og köpa ut Baba, men etter hva jeg hört så er Merano ikke intressert av detta. Hva tenker dere om dette? Hva med att starte en insamling?

 3. Loretta permalink

  Heia Hanna, kjempeinitiativ!!! Så flott at dere har jobbet mot dette. Støtter en insamling!

  • Hei, vil noen starte en innsamling, bør det gjerne gjøres i regi av eller i samarbeid med for eksempel NOAH. Bruk gjerne facebooksiden til «Babas verden» for å sondere interessen. Send meg en henvendelse på melding, så kan jeg poste forslaget. Ellers er det først og fremst viktig å få en konstruktiv dialog med Merano eller eieren om Babas videre liv.

 4. marit madsen permalink

  Kjære Merano. Unner dere ikke Baba,som har gjort så mye for dere,hjulpet inntekten deres,sine gamle dager å leve ett godt liv? Fri fra fangenskap,og bare få være en Elefant? Så nært frihet som det er mulig? Er dere glad i dyrene deres- slippe dem fri fra sirkusets fangenskap!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: